Tänk trollslända i allt

Tänk trollslända i allt

För några år sedan när jag först började komma in i detta med marknadsföring snubblade jag över en bok som heter The Dragonfly Effect, av Jennifer Aaker och Andy Smith. Den beskriver en modell, som dom har valt att kalla ”The Dragonfly Effect” för att driva social förändring via sociala medier. Den är sjukt amerikansk, och idag ganska utdaterad. Men modellen kommer jag ganska ofta tillbaka till – då den är applicerbar på i stort sätt all marknadsföring.

Idéen är att man ska se sin kampanj, det man försöker åstadkomma, som en trollslända med fyra vingar.

Vinge 1 är ”Focus”. Den beskriver att för att lyckas måste du fokusera på en sak. Vad är målet? Det ska vara tydligt definierat och mätbart. Vad vill du? Och hur ska du kunna mäta om kampanjen är framgångsrik eller inte?

Vinge 2 är ”Grab attention”. Nu när vi vet vad vi vill måste vi hitta ett sätt att fånga uppmärksamhet och bryta ut från det stora bruset. Hur gör vi det på ett effektivt sätt?

Vinge 3 är ”Engage”. Efter att vi fångat uppmärksamheten måste vi ha något för att vår målgrupp ska hålla kvar blicken. Något som engagerar. Storytelling är ett sjukt bra verktyg för detta! Här vill vi att målgruppen ska börja känna att – jo, det här känns ändå som rätt grej för mig.

Vinge 4 är till sist ”Take action”.  Nu har vi fått målgruppens uppmärksamhet, vi har fått dom engagerade i oss och vår produkt – nu måste vi slutföra säljet. Nu måste vi göra det enkelt för målgruppen att göra det vi vill att dom ska göra, och som vi sen kan mäta i och med vinge 1. Gör det så tydligt och enkelt som möjligt och hjälp till på vägen så mycket du kan!

Jag försöker tänka trollslända i allt. Det är inte alltid det går, och inte alltid det blir bra. Men någonstans i bakhuvudet försöker jag alltid ha modellen. Sen kan det i praktiken vara allt från marknadsföring av ett event, till en längre inbound marketing process (där huvuddelen ägnas åt vinge 3). Men den är bra att ha. 

Jag skulle kunna gå in hur mycket som helst på detta (för det är sjukt intressant), men ett blogginlägg ska bara vara ungefär såhär långt. Men vill du läsa mer om ”The Dragonfly Effect” går boken fortfarande att köpa på bland annat Adlibris. Må så vara att den är gammal och utdaterad till stora delar nu. Men modellen är ganska tidlös.

Comments are closed.