Skapa en illusion av mänsklighet i ditt mejl

Skapa en illusion av mänsklighet i ditt mejl

En sak som just nu händer, och som många som föreläser om digital marknadsföring tar upp, är att vi som människor gillar att prata med människor. Det är kanske inte jättekonstigt när man tänker på det, men ändå fortsätter många organisationer att skicka ut generiska massmejl till i stort sätt alla kunder med samma innehåll och med företaget som avsändare. Är det effektivt?

Nej, säger jag!

Tänk själv hur många sådana här mejl du får varje dag. Hur många öppnar du? Och de du väl öppnar – hur relevant brukar innehållet kännas?

I dessa tider vet vi väldigt mycket om våra kunder. Vi vet hur dom blev kunder, vi vet vad de köpte då och vi vet om de har köpt igen (och i så fall vad). Så varför utnyttjar vi inte detta bättre?

En talare på Webbdagarna i år tog upp Stadium som exempel. Dom hade tidigare skickat ut samma mejl till alla deras kunder. Var det vintersäsong fick alla reklam om skidor. Var det sommarsäsong fick alla reklam om badkläder. Ja, ni fattar. Det gick ungefär som det brukar gå med e-postreklam – helt ok men inget revolutionerande. Sen en dag fick dom in en person som sa – ”hej, varför skickar vi inte skidreklam till dom som tidigare köpt skidsaker och därmed är intresserade? Så kan vi skicka reklam om fotbollar till dom som tidigare köpt fotbollskor?” Sagt och gjort – dom testade och fick ännu bättre resultat!

Vad händer då med mig som kund? Jo, jag får relevant reklam och jag får en känsla av att det här företagen känner mig! Dom känner mig och jag känner mig sedd. Då är sannolikheten att jag går till XXL Sport mindre, eller hur?

Och varför inte formulera sig som att ”Hej Martin! Nu är det snart sommar, och här är ett gäng grymma badbyxor bara för dig!”?

Sen att allt detta ställs in automatiskt och segmenteras i stora listor – det behöver ju inte kunden bry sig om. Det viktigaste är att kunden känner sig sedd och att kunden känner att företaget bryr sig.

En sista sak! Nästa gång du skickar ut ett mejl. Varför inte skicka med ett personnamn som avsändare, istället för företagsnamnet? Och varför inte skriva under mejlet med samma namn? Prova och se om det gör något för din öppningsgrad.

Comments are closed.