bygg hemsida - 4 misstag att undvika

Bygg hemsida – 4 misstag att undvika

Att ha en hemsida är viktigt. Man kan tro att den i en värld av sociala medier delvis spelat ut sin roll, men så är det faktiskt inte. Att ha en hemsida, som dessutom ser trevlig ut, är en trovärdighetsfaktor som kommer hjälpa dig i ditt varumärkesbygge och din försäljning. Tänk själv på senaste gången du köpte något av ett företag – visst googlade du och kollade upp deras hemsida först?

Att komma igång med en hemsida själv har dessutom aldrig varit lättare än det är idag. Men just därför är det också lätt att göra fel. Därför har jag idag listat 4 vanliga misstag att undvika – om du ska ge dig in i den här djungeln själv.

1. Du väljer ett slutet system

Det finns en mängd verktyg och tjänster för att bygga hemsida där ute. Exempel är Wix, Squarespace och Weebly. Andra exempel är de hemsidebyggare som till exempel one.com erbjuder. Det kan vara verktyg som är enkla att komma igång med. Men tänk på att dom ofta är ganska slutna. Med det menar jag att när du väl har ”växt ur” din enkla första hemsida så kommer du få problem med att utveckla den vidare. Såklart finns det möjligheter, i alla fall delvis, i dessa verktyg att utveckla vidare, men då blir du liksom låst till dom och deras egna lösningar.

Ett bättre alternativ är att köpa utrymme hos ett webbhotell och installera ett öppnare verktyg – exempelvis WordPress. WordPress har i sig ett enormt community av utvecklare, då det är ett så kallat ”open-source” verktyg, vilket gör att möjligheterna att utveckla din sida ytterligare är i stort sätt obegränsade. Kanske har du bara behov av något enkelt idag – men gör det i så fall i exempelvis WordPress, så har du möjlighet att skala utan att behöva byta plattform helt.

2. Du tänker inte på hur din sida ser ut i mobilen

Jag fattar. Det är roligare att bygga en hemsida med fokus på desktop (alltså dator). Du har mer plats, du kan göra roliga funktioner och du kan få det att se riktigt trevligt ut. I mobilen har du ju betydligt mindre plats och den öppnar inte för lika många fancy och coola grejer.

Men att tänka på mobilen är minst lika viktigt, om inte viktigare, som att tänka på hur den ser ut i desktop. Enligt rapporten Svenskarna och internet 2019 använder 95% av Sveriges internetanvändare internet i mobilen. Så… det är sjukt viktigt! Tänk igen på dig själv – hur ofta surfar du in på hemsidor via din telefon och hur ofta gör du det via din dator?

3. Du tänker inte på användaren

Vem är det som ska använda din hemsida? Vad vill dom veta? Vad är viktigast? Gör din målgruppsanalys INNAN du börjar bygga. Fråga gärna lite befintliga (om du har) och potentiella kunder till ditt företag. Se till att lyfta det dom tycker är intressantast. Du kan absolut ha en vision själv om vad du vill presentera – men stämmer inte den överens med vad dina kunder faktiskt letar efter… ja… då är det bortkastad tid att ens göra en hemsida.

4. Du mäter inte från början

Säg nu att du har gjort allt rätt. Du har byggt i ett öppet system, exempelvis WordPress. Din sida ser bra ut i mobilen och du har tänkt på användaren. Hur vet du då att det funkar? Förvånansvärt ofta springer jag på företagare som inte har koll på statistiken för sin hemsida. De har alltså ingen aning om hur många besökare dom har, vad dom gör, vad som funkar och vad som inte funkar. För let’s face it. Hur bra research du än gjort när du skapat din hemsida så kommer det alltid finnas förbättringsområden. Har du då inte koll på din statistik – hur ska du veta vilka det är? Se till att mäta, exempelvis med Google Analytics, redan från dag ett, så underlättar du både ditt liv och för potentiellt kommande marknadsföringskonsulter med en grön apa som logga.

Det var 4 vanliga misstag som jag märkt. Såklart finns det dock miljontals till. Ett exempel är att man inte tänker på säkerheten på sin sida, ett annat är SEO. Men det är lite komplext om man inte har tid att sätta sig in i det (och även då). Så är du det minsta tveksam så rekommenderar jag att du tar in hjälp för det här. Läs gärna om hur vi jobbar med hemsidor här, och prenumerera på mitt nyhetsbrev här nedanför för löpande tips.

Comments are closed.