4 sätt att marknadsföra dig gratis

4 sätt för gratis marknadsföring online och offline

Att driva företag är kul! Det är något jag ofta får höra när jag är ute och träffar kunder och potentiella kunder. Däremot är det här med marknadsföring svårt. Då finns jag och sånna som jag bara några klick bort som kan hjälpa dig! Men om man inte har budget för det då? Kan man inte börja någonstans själv i alla fall?

Jo, det kan du! I alla fall i liten skala. För att hjälpa dig har jag därför idag listat fyra sätt att marknadsföra dig online och offline – utan att det kostar dig något (eller ja… något mer än din data).

Var aktiv i social medier

I min bokhylla står det en bok av Pär Ström som heter ”Sociala medier – Gratis marknadsföring och opinionsbildning”. Den må vara från 2010 och ganska utdaterad numer (Myspace finns med på omslaget) – men andemeningen gäller fortfarande.

Våga vara aktiv och sprid kunskap på sociala medier! Facebook må ha strypt den organiska spridningen för företagssidor ganska stenhårt – men du kan fortfarande synas som dig själv. Sök upp grupper där dina frågor diskuteras och var aktiv där. Svara på frågor från andra gruppmedlemmar och bidra själv med ny kunskap. Och tänk likadant om din målgrupp hänger på andra platser, säg LinkedIn eller YouTube.

Registrera dig på Google My Business

Se till att registrera dig och ditt företag på Google My Business. Google My Business är ett gratis (igen… du betalar med din data, men det gör du överallt på internet annars med) verktyg där du bland annat registrerar ditt företagsnamn, din hemsida och företagspresentation. Kort sagt kan man säga att du via Google My Business talar om för Google vad du vill ska synas när någon googlar på ditt företagsnamn. Här kan du också registrera din plats i Google Maps (om du har en fysisk butik) och hantera och svara på recensioner och frågor.

För ett exempel. Googla ”Sahlqvist Marknadsutveckling AB”. Det är rutan som kommer upp till höger.

Starta en blogg

Jag har skrivit om det här med blogg och dess fördelar tidigare. Men jag tycker att det är ett så bra tips att det förtjänar att tas upp igen. Starta en blogg på din hemsida! Skriv inlägg om saker som din målgrupp funderar kring och dela med dig av din kunskap. Det finns två starka fördelar med detta. För det första bygger du ditt varumärke som expert inom ditt område. I förlängningen blir det dig man tänker på när man tänker på det du säljer. För det andra så gillar Google hemsidor som uppdateras löpande, med relevant innehåll. Det är en effekt du kommer märka efter ett tag – att du genom Google får fler besökare och att du syns mer och mer i Googles organiska sökresultat. Alltså bara fördelar och det kostar bara din tid.

Nätverka

Om vi ser bort ifrån marknadsföring digitalt är fysiskt nätverkande en fantastisk möjlighet för dig att synas och höras. Gå på event och olika typer av nätverksträffar och nätverka med de andra deltagarna där. Kanske är din målgrupp inte på samma träff som du – men nätverkar du så kommer du att möta folk som har kontakter du vill åt. Se till att ge och ta så kan nätverkande vara något riktigt bra för dig! Det här är en kanal jag själv precis börjat nosa på och det har redan gett mig affärer.

Det var fyra av mina bästa tips för hur du kan komma igång med din marknadsföring gratis – online och offline. Räcker det då? Det beror helt på dig och din verksamhet. Har du tur och är ihärdig med och villig att lägga tid på allt det här så är det möjligt. Men min rekommendation är ändå att du tar lite hjälp i början för att hitta en riktning och därigenom börjar i rätt ände. Det är något vi kan hjälpa dig med. Kontakta oss så tar vi en kaffe och ser var vi kan göra tillsammans! Och glöm inte att prenumerera på mitt nyhetsbrev nedan – för fler tips!

En sammanfattning i videoformat!

Comments are closed.