the rise of influencer marketing

The Rise of Influencer Marketing

Nu är vi här! 2020! Ett nytt år och ett nytt decennium. Det ska bli superspännande att se var det tar oss – framför allt (i mitt fall) när det kommer till den digitala marknadsföringen. För vi lämnar ju ett sjukt händelserikt decennium bakom oss…

I de sista blogginläggen förra året listade jag några av de viktigaste sakerna som hänt inom den digitala marknadsföringen under 2010-talet. Men jag hann inte klart. Därför fortsätter vi lite i början av det här året också och idag ska vi prata om någonting som kom kraftigt under decenniet – fenomenet influencer markering.

Vad är influencer marketing?

Är du inte bekant med det här fenomenet kan man, väldigt generellt, beskriva det såhär. Du har en produkt eller tjänst. Inom din målgrupp finns det en eller flera sociala medieprofiler med en stor till halvstor följarskara. Du betalar dessa profiler att visa eller prata om din produkt för sina följare. I teorin = katching.

Det här är visserligen ett äldre fenomen än 2010-talet. Så länge det har funnits kända personer har det här förekommit på ett eller annat sätt. Men influencer och influencer marketing som begrepp är något som verkligen slagit igenom på 2010-talet. Och det är inte längre bara de Löwengrip-stora profilerna som man riktar sig åt. Micro-influencers har blivit ett begrepp och många företag lägger ner mycket pengar för att synas här.

Gör ett test. Gå in på Instagram. Scrolla. Har du inte enbart dina vänner du faktiskt känner där så kommer du med all säkerhet ganska snart hitta ett betalt samarbete där.

Var är vi påväg?

Var är då det här med influencer marketing påväg? Rätt ner i underjorden – menar vissa. Bland annat sker en väldigt intressant diskussion kring detta i Navid Fards talkshow HowToTalks senaste avsnitt. Åsikterna går isär kring detta. Men faktum är att många företag börjar få svårt att räkna hem satsningen på influencer marketing, nu när dom kört ett tag. För hur fungerar det egentligen med känslan av ”på riktigt” (vilket är känslan man är ute efter i detta fall) när det är så tydligt och mycket sponsrat?

Jag tror att allt fler börjar se igenom det här – vilket leder till att det med tiden kommer att funka sämre och sämre. OM det fortsätter göras på samma sätt. 

Är influencer marketing som begrepp och teknik påväg att dö?

Nej. Det tror jag inte. Men jag tror att det fortfarande är en omogen marknad. Företag vet inte vad de ska betala, influencers vet inte vad de ska ta betalt. Vad är det egentligen värt? Det är frågor de flesta inte riktigt har svar på och därför leder det till att företag betalar för mycket och inte kan räkna hem affären – vilket leder till känslan av att ”det inte funkar”.

Jag tror att branschen kommer att mogna. Utbud och efterfrågan kommer, oundvikligen, att mötas på en rimlig nivå och därefter kommer det att utvecklas vidare.

Funderar du kring sätt att synas online? Varför inte börja det nya decenniet med att läsa om hur vi jobbar med digital marknadsföring och kontakta oss så tar vi ett möte om saken? Och glöm inte att prenumerera på mitt nyhetsbrev nedan – en 00-talsteknik som fortfarande har sin plats.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

En sammanfattning i videoformat!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *