är video på sociala medier påväg ut

Är video i sociala medier påväg ut?

Allt går i vågor och så även trender inom digital marknadsföring. Under några år nu har video varit en stor grej på sociala medier. Det har varit en bra kanal att sprida kännedom och kunskap och har generellt fått ganska bra med interaktioner, om man jämfört med vanliga inlägg.

Var videorna hamnat har gått lite i cyklar. Men tar vi LinkedIn som ett exempel fullständigt svämmade det över av videos där ett tag. Och det finns anledning för det – just för att det generellt funkat bra. Men nu ställer jag mig frågan – är video på sociala medier påväg ut?

Vad får mig att tro det?

Sista tiden har jag märkt två tydliga trender – främst på LinkedIn och Instagram. Trend nummer ett är att det blir mindre och mindre videos. Det i sig är kanske rimligt då nyhetens behag har ebbat ut lite. Jag brukar ju förespråka att testa allt för att se vilken grej som funkar bäst för ditt varumärke – så det finns en rimlighet i att videos svämmade över när LinkedIn gjorde det möjligt att publicera videos. Men nu när jag scrollar i flödena märker jag att det är en markant minskning.

Visst. Videos finns fortfarande och några är riktigt, riktigt bra (har några tips om du är nyfiken – till exempel det här)! Många av de jag ser får också helt okej till bra med interaktioner. Men – dom är betydligt färre i antal.

Trend nummer två är något jag märker – dels i mina egna inlägg och mina kunders. Och det är att interaktionerna för video generellt håller på att springas om av ”vanliga” inlägg. Det här är något jag främst märkt av på Instagram. ”Vanliga” stillbildsinlägg har senaste tiden generellt fått betydligt bättre interaktion är videoinlägg. Det är också en trend jag känner börjar komma även på LinkedIn.

Ska vi sluta med video?

Betyder det här då att vi ska sluta göra videos? Eller betyder det, egentligen, något helt annat? För jag skulle säga – nej. Vi ska inte sluta göra videos. Men kanske behöver vi inse att de videos som går bäst är de som dels ser bra ut och dels faktiskt har något viktigt att säga. Kollar vi på de videos som faktiskt går bra så uppfyller de faktiskt båda dessa två krav.

Det finns alltså ett gediget arbete bakom de videos som går bra på sociala medier. Dom är gjorda av folk som förstår video och är riktigt, riktigt duktiga på det de pratar om. Och då kollar folk. Men dom här lite skakiga mobilfilmerna med någon som har ”typ koll” är de som är påväg bort.

Så vad ska du göra om du ändå vill fortsätta med video på sociala medier? Den trista sanningen är att du måste levla och bli bättre på själva produktionen. Det är i alla fall det jag konstant försöker utveckla i mina videos (där nästa steg är ljudet, I know…).

Jobbar du med video i sociala medier? Har du märkt av någon skillnad? Låt mig veta! Och vill du ha hjälp med dina sociala medier? Kontakta mig så tar vi en kaffe och ser vad vi kan göra tillsammans!

Och glöm inte att prenumerera på mitt nyhetsbrev här nedan!

Comments are closed.