3 saker att tänka på när du ska bygga din hemsida

3 saker att tänka på när du ska bygga din hemsida

Att en hemsida är livsviktigt för ett företag har jag ju pratat om några gånger, nu senast för några veckor sen. Det gäller att synas på sina ämnen när potentiella kunder googlar och en hemsida är en plattform du äger själv.

Vill du skaffa en hemsida (vilket du alltså borde vilja) finns det lite olika vägar att gå. Antingen hyr du en färdig lösning du inte behöver tänka på eller så tar du hjälp att bygga en du äger själv eller så försöker du dig på att bygga någonting helt själv. Det är helt upp till dig och din ambitionsnivå. Men väljer du att bygga en helt själv kommer här 3 tekniska saker att tänka på! Förutsatt att du bygger i WordPress då…

1. Tänk på säkerheten

Det må låta tråkigt och absolut – det är roligare att fokusera på vilket typsnitt man ska ha. Men det här är superviktigt. Du vill inte lägga ner en massa tid på din sida för att sen få den hackad. Så tänk ett varv på säkerheten innan du livesätter din nya hemsida.

Nu ska man komma ihåg att hackare är spara jävlar och kan om dom vill tränga in i ganska många WordPress-lösningar. Men du kan göra det svårare för dom och du kan ganska effektivt blocka automatiska hackningsförsök.

Ett stort och beprövat tillägg till WordPress som kan hjälpa dig med detta heter Wordfence. Den hjälper dig ganska mycket, även i sitt gratis-utförande. Tänk på den lite som ditt anti-virus program till din dator. Den scannar löpande igenom din hemsida efter hot och den blockar automatiska hackningsförsök. Dessutom håller den koll på när någon loggar in med ditt konto, när dina tillägg blir utdaterade och ger dig löpande information om när säkerhetsluckor hittas i populära tillägg.

2. Tänk på SEO på din hemsida

Jag har tidigare skrivit om vad man kan tänka på för att synas bättre på Google. Och det handlar mycket om hur SEO vänlig din hemsida är. Hur är dina rubriker taggade? På vilket sätt skriver du dina texter? Hur ofta uppdaterar du? Också så vidare.

Använder du WordPress är ett tips att också installera ett SEO-plugin. Det finns en mängd sådana, varav de vanligaste är Yoast SEO och All-In-One SEO. Dessa tillägg kan hjälpa dig när du skriver dina texter och de låter dig ändra en del andra SEO-egenskaper för din sida. Dessutom genererar dom så kallade sitemaps, som du kan läsa in i Google Search Console för att hjälpa Google att indexera din sida.

3. Mät allt som går att mäta redan från start

Det sista tipset är att mäta allt som går att mäta, redan från start. Du kanske tänker att det inte spelar någon roll egentligen? Att din sina i ett startskede inte ska användas så mycket. Men det är viktigt att ha koll på din statistik från start. För visst, du kanske inte ska använda den så mycket nu. Men när du väl gör det behöver du data att jämföra med bakåt i tiden för att veta vad som funkar och inte.

Se till att implementera Google Analytics från dag 1. Det finns en del tillägg för detta men jag brukar personligen bara lägga in Googles kodsnutt i <head> taggen och hålla koll på allt direkt i Google Analytics, alltså utan tillägg. Men det gör du såklart som du vill.

Har du följt tips 2 på den här listan har du också implementerat Google Search Console. Grymt! Då kan du mäta vilka sökord du syns på och vilka som genererar klick till din hemsida.

Tillsist. Har du en helt ny hemsida vill jag återigen tipsa om verktyget Hotjar. Då kan du få lite mer grafisk koll på hur dina besökare beter sig. Hotjar är dessutom gratis i sin enklaste form, och det räcker för de flesta mindre hemsidor.

Lycka till nu! Känns det komplext så kontakta mig så ser vi hur jag kan hjälpa dig med detta på bästa sätt. Och glöm inte att prenumerera på mitt nyhetsbrev här nedan.

One Response