är det viktigt med en mobilanpassad hemsida

Är det viktigt med en mobilanpassad hemsida?

Hur viktigt är det egentligen? Det där med mobilanpassade hemsidor? Gäller det verkligen min bransch?

Svaren är: JA! Det är superviktigt och det gäller din bransch. Här är några anledningar varför:

1. Många surfar via mobilen

Enligt rapporten Svenskarna och internet 2019 använder 90% av befolkningen internet i mobilen. Ser man bara till de som faktiskt använder internet är den siffran 95%.

Chansen är alltså god att någon som kommer in på din hemsida kommer dit via sin mobiltelefon.

2. Google prioriterar mobilanpassade hemsidor

Jag har ju pratat tidigare om hur viktigt det är att synas på Google och hur man får koll på det. Och här kommer mobilen in!

Sedan 1 juli 2019 applicerar Google något som kallas ”Mobile-first indexing”. Du kan läsa mer om det här men generellt innebär det att Google främst kommer att använda sig av din mobila variant av din hemsida när de indexerar. Har du alltså ingen mobil variant (eller en dålig en) så riskerar du att tappa placeringar i Googles sökresultat. Vilket ju vore trist…

3. Tänk på din användare

Varför har du en hemsida? Den frågan kan såklart ha lite olika svar. Men generellt har du en hemsida för att du önskar hålla en digital kontakt med befintliga och potentiellt nya kunder. Framför allt potentiellt nya kunder har ett ganska kort intressespann för dig. Det gäller alltså att fånga dom direkt när dom kommer till din hemsida, annars går de där ifrån direkt. Så om vi nu har med oss att 95% av den internetanvändande befolkningen använder mobilen – och vi vet att det kan vara svårnavigerad med en hemsida som inte är mobilanpassad på mobilen – borde vi inte vilja förenkla för dessa besökare att stanna kvar på din sida så mycket det går?

Så för att sammanfatta. En mobilanpassad hemsida är alltså superviktigt – av flera olika anledningar. Är du nyfiken på om din hemsida är mobilanpassad? Testa att använda Googles egna verktyg. Är den inte det? Kontakta oss så hjälper vi till att ordna det!

Comments are closed.