kanalval - hitta rätt för just dig

Kanalval – hitta rätt för just dig!

Det fins många viktiga delar inom digital marknadsföring och kanalval är definitivt en av de absolut viktigaste.

För du kan lägga en massa tid på att ta fram bra och genomtänkt innehåll (content) – oavsett vad det är för typ av innehåll. Men väljer du fel kanal att sprida det på så kommer det inte att ge den effekt som du önskar. Därför är det här med kanalval en extremt viktig del i din målgruppsanalys.

Var hänger dina kunder?

Kort sagt – var hänger dina kunder? Google är en kanal där nästan alla hänger. För att synas där behöver du ha koll på SEO och Google Ads.

Ytterligare ett ställe där, om inte alla så i alla fall väldigt många hänger, är sociala medier. Sociala medier är en kraftfull kanal på flera sätt och rätt använt kan det vara en viktig del i ditt varumärkesbygge. Men vilka sociala medier ska man då välja?

Kanalval i sociala medier

”Du bör finnas på sociala medier” är något du säker har hört förut. Men vilka sociala medier ska man hänga på då? Där är det nästan omöjligt att ge ett generellt svar, för det beror helt på var din målgrupp hänger. Ta reda på det! Har du inte redan en stark känsla så se till att fråga några ur din målgrupp – antingen befintliga eller potentiella kunder.

Men om man ska vara lite generell ändå och måla med riktigt breda penseldrag så kan man väl säga att:

Är du ett B2B-företag?

Jobbar du med B2B? Alltså att du är ett företag som säljer produkter eller tjänster till andra företag. Då kan LinkedIn vara en bra kanal att kolla in. På LinkedIn är nästan alla i sitt ”yrkesjag”, så har du företag och personer i företag som din målgrupp är det här du möter dom. LinkedIn kan dessutom funka löjligt bra organsikt, alltså obetalt, just nu. Så kika på det!

Är du ett B2C-företag?

Jobbar du istället med B2C, alltså att du säljer produkter eller tjänster till privatpersoner, så blir det lite mer komplicerat. Nu finns det generellt en mängd kanalval som kan vara rätt. Men generellt då. 

Har du en yngre målgrupp – kika in TikTok, Snapchat och eventuellt även Instagram. TikTok och Snapchat är stora kanaler hos den yngre målgruppen och Instagram är ganska bred i sin användarbas och ett ställe som många unga fortfarande scrollar då och då.

Har du en målgrupp som är så att säga ”mellangammal”. Alltså över 25 men kanske inte 40 än. Så kika på en kombination av Instagram och Facebook.

Har en en målgrupp som är över 40 – koncentrera dig på Facebook. Men kom då ihåg att du med största sannolikhet måste lägga lite pengar i spridning, då Facebook sen ganska länge strypt den organiska räckvidden för företagssidor.

Men som sagt. Det är väldigt generellt och behöver inte alls vara sant för just dig och din målgrupp. Du måste försöka klura på det här lite själv.

Behöver du hjälp att klura? Kontakta mig så tar vi en kaffe och pratar igenom hur vi kan hjälpa dig. Och glöm inte att prenumerera på mitt nyhetsbrev här nedanför, för löpande tips om digital marknadsföring!

Comments are closed.