gdpr- hur bra koll har du

GDPR – hur bra koll har du?

GDPR betyder General Data Protection Regulation och är något som funnits i våra liv under flera år nu. Först som ett hägrande läskigt spöke i horisonten, likande millenniebuggen, och sedan 25 maj 2018 en faktisk lag.

Kort sagt går den ut på att ge dig som privatperson större rättigheter mot företag som behandlar dina personuppgifter. Vill en organisation behandla dina uppgifter idag så måste dom ha en rättslig grund. Till exempel att du gett ett samtycke till det. Minns du alla dom där tusentals mejlen du fick i början av förra året med företag som ville att du skulle godkänna att dom fick ha kvar dig i sina register?

Nu har det gått lite mer än ett år. Och även fast det kommit några domar så kan vi konstatera att det inte blev någon större skillnad. Det är dock en superviktig grej att ha koll på, det där med samtycke och vilka du får och inte får skicka reklam till, för man vet aldrig. Helt plötsligt råkar du skicka till någon som blir sur och, med all rätt, hör av sig till Datainspektionen.

Det här har inte Roger tänkt på.

Vem är Roger? Jo! Mitt talande exempel! Tidigare i veckan fick jag nämligen det här SMSet:

Jag känner inte Roger. Jag har faktiskt ingen aning om vem Roger är och jag kan med 99% säkerhet säga att jag inte gett mitt samtycke till Roger att skicka reklam via SMS till mig.

Men jag är säker på att Roger inte är ensam. Det här med GDPR är en komplex djungel som de allra flesta inte känner till mer än till namnet. 

Vilket leder mig till frågan – hur bra koll har du? Låt mig gärna veta i en kommentar här nedanför!

Själv försöker jag alltid lyfta upp den här problematiken till mina kunder, då det är relevant, och jag har halvbra koll på vad GDPR generellt innebär i din marknadskommunikation. Från och med nu kommer Roger att vara ett exempel på hur man inte ska göra. Vill bolla dom här frågorna över en kaffe? Kontakta mig så bokar vi in nått.

Och glöm inte att prenumerera på mitt nyhetsbrev här nedan.

Just det… en sak till! Glad Halloween!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *