3 tips för att synas bättre på Google

3 tips för att synas bättre på Google

Google är idag en av de största, om inte den största, kanalen du kommer ha för trafik till din webbplats. Så lär det dessutom vara ett bra tag framöver i och med att dom i princip saknar seriösa konkurrenter. Duckduckgo? Bra, men hur många använder den? Bing? Kom igen… när bad du senast någon att ”binga” något?

Det är alltså en verklighet vi lever i och därför är det viktigt att jobba aktivt för att synas bättre på Google. Så här kommer 3 av mina bästa tips för att göra just detta!

1. Registrera ditt företag på Google My Buisness

Jag satte den här som nummer 1, för den är nummer 1. Det är här du skapar din företagssida på Google och berättar för Google vad den ska visa när någon söker på ditt företag (lite som Google+ var tänkt att funka back in the days…). Funderar du på exakt vad jag menar – Googla ”Sahlqvist Marknadsutveckling AB” och kolla på boxen till höger, om du använder dator, eller högst upp i sökresultatet, om du använder mobilen.

Här kan du också lägga upp dina kontaktuppgifter, din plats (som också markerar din plats i Google Maps), lite fakta om din verksamhet och få och besvara frågor och recensioner från dina kunder.

Väl inne i verktyget kan du sen få lite mer koll på din statistik. Bland annat hur många som hittar dig via Google och, om du har en plats som vi vill att dina kunder besöker, hur många som begär vägbeskrivning i Google Maps.

2. Arbeta aktivt med SEO

SEO står för ”Search Engine Optimization”. Det betyder att du aktivt jobbar med din sida för att den ska synas högre upp i Google organiska sökresultat.

Såklart finns det en mängd sätt att göra detta på – i olika svårighetsgrader. Allt ifrån att du försöker anpassa din text på hemsidan lite mer efter dina önskade sökord till att du anlitar en dyr SEO-byrå. Men generellt gäller det se till att dina sökord finns med i din titel, domännamn och text. Att du försöker länka lite internt och externt. Döper dina bilder efter dina sökord, och även lägger in ”alt beskrivning”. Samt att du uppdaterar ofta och försöker få några andra betrodda källor att länka till dig.

Ett tips är att, om du använder WordPress, installera ett SEO plugin. Exempelvis Yoast SEO eller All in One SEO. Då får du koll på din SEO och hur optimerad din hemsida är, per undersida och sökord. I dessa verktyg kan du också själv bestämma vilken titel och text som ska visas i sökresultaten när just din sida kommer upp (något som Google annars hämtar själv). Läs gärna det här blogginlägget av Jeff Goins för fler SEO tips.

3. Annonsera med Google Ads

Google Ads, som länge gick under namnet Google Adwords, är Googles annonsverktyg. Det är här du gör annonserna som visas högst upp och längst ner på varje sida.

Nu är det så att de allra flesta Google användare är fullt medvetna om att det här är köpta platser och en stor majoritet scrollar förbi dom. Men det kan ändå finnas en poäng att vara där! Google Ads använder dessutom en så kallad CPC (Cost per click) modell vilket betyder att du bara betalar när någon faktiskt klickar på annonsen. Därför kan det finnas en poäng att köpa plats på relevanta sökningar för din verksamhet. Det kan också finnas en poäng att köpa plats på sökningar på ditt företagsnamn – så ingen konkurrent gör det och kommer före dig på ditt eget namn.

Vissa av dom här sakerna är med komplicerade än andra. Framförallt Google Ads kan va lite knepigt och som med all digital annonsering så är det lätt att spendera pengar utan att få något resultat. Ta därför hjälp av någon som kan det här, exempelvis oss. Läs hur vi jobbar med digital annonsering här.

Lycka till! Och glöm inte att prenumerera på mitt nyhetsbrev här nedan.

3 Responses