Varumärke

Vad är ett varumärke?

För någon vecka sedan skrev jag det här blogginlägget. Där undrade jag om du hade koll på ditt varumärke. Men jag gick bara in lite på vad ett varumärke faktiskt är.

Det är lite komplicerat nämligen och det finns lika många definitioner som det finns Power Metal låtar om drakar och svärd (tro mig – det är sjukt många!).

Men någonstans tycker ändå att den här definitionen är riktigt bra!

Ett varumärke är summan av allt ett företag gör, är och säger.

Det skrev jag om redan i det förra inlägget. Men om man nu ska gå ännu lite djupare så delar jag in var ett varumärke är i tre områden.

Planerad kommunikation

Planerad kommunikation är precis som det låter all reklam och marknadsföring som är planerad. Det kan vara annonsering, att du besöker en mässa, håller en föreläsning eller ditt arbete på sociala medier.

Operativ kommunikation

Operativ kommunikation är det som verkligen sker. Håller du det du lovar i din planerade kommunikation? Funkar produkten? Får dina kunder bra support?

Tredjepartskommunikation

Tredjepartskommunikation är vad en tredje part associerar med ditt företag. Vad får den för bild av dig när den pratar med någon vän som haft med dig att göra? Alltså – vad sägs om dig i ett tredje led?

Om du nu tänker dig att alla dom här tre är bollar (fint ritade av mig i en Keynote-presentation). Där alla dessa tre möts – DÄR har du varumärket. Och det du vill är att den delen ska bli så stor som möjligt – då får vi en så kallad integrerad kommunikation och det är allas våta dröm!

Det finns såklart mycket med att säga om varumärke som begrepp och hur viktigt det är att ha koll på sitt varumärke. En del av det kommer det komma fler blogginlägg om! Men vill du ha hjälp att få koll på ditt varumärke? Kontakta mig, så gör vi något bra tillsammans!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

2 Responses